1/?

De Eetgewoontes Test (Wat is er mis met mijn dieet?)

Wat is er mis met mijn dieet?

De Eetgewoontes Test is een test voor mensen van alle leeftijden. De resultaten worden onderverdeeld in zes categorieën: kieskeurig eten, overmatig eten, onregelmatig eten, te veel junkfood eten, afgeleid eten en emotioneel eten.

Hoe vroeg je ook naar bed gaat en hoe hard je ook traint op de sportschool, je zal in je missie om gezond te blijven vast wel een aantal slechte eetgewoontes hebben opgepikt. Maar dit is niet altijd te weiden aan (een gebrek aan) wilskracht - slechte eetgewoontes kunnen allerlei mentale oorzaken hebben. Door middel van deze zelfevaluatie waarin je je dagelijks leven onderzoekt, analyseren we jouw eetgewoontes zodat je ze beter kan begrijpen.

Korte opmerking: Eetstoornissen zijn complexe aandoeningen die veroorzaakt kunnen worden door een obsessie met voeding en je eigen lichaamsbeeld. Iedereen - ongeacht leeftijd, gender, etniciteit en seksuele geaardheid - kan erdoor getroffen worden. Voor een nauwkeurige diagnose heb je een professionele zorgverlener nodig die je een passende behandeling kan aanbevelen.

Basisbegrippen

Hier volgt de uitleg over de zes slechte eetgewoontes. We raden je aan ze na afloop van de test nog een keer te lezen en ze te vergelijken met de resultaten.

Kieskeurig eten

Als je je een kieskeurige eter voorstelt, denk je waarschijnlijk aan een moeilijke kleuter die zijn broccoli niet op wil eten. Maar ook veel volwassenen zijn kieskeurige eters. Ze hebben meestal een handvol lievelingsmaaltijden die op een bepaalde manier klaargemaakt moeten worden. Vaak zijn kieskeurige eters ook mensen met ADHD. Wetenschappers van de Duke University in de VS ontdekten een sterke correlatie tussen selectieve eetproblemen en ADHD. De onderliggende stressfactor die tot kieskeurig eten leidt kan van alles zijn, zoals ontstekingen, een tekort aan zink, darmafbraak, enzovoort. En alhoewel kieskeurig eten een simpele oorzaak kan hebben, kan het snel een vicieuze cirkel worden.

Overmatig eten

Herhaaldelijk te veel eten komt vaak voort uit mentale stress en een drang om je gewicht onder controle te hebben. Mensen eten te veel om stress te verminderen, maar bezorgen zichzelf daarmee juist meer lichamelijke en psychologische schade. Als je de neiging hebt eetbuien te krijgen, is het ten eerste belangrijk dat je niet te kritisch tegenover jezelf bent. Door schuldgevoel neemt je stress juist toe, en dat leidt tot een vicieuze cirkel: overmatig eten, zelfverachting, meer overmatig eten, ga zo maar door. Je moet juist proberen jezelf te accepteren, van je lichaam te houden, en je gevoelens serieus te nemen. Een belangrijke eerste stap op weg naar een gezonder leven is om je niet veel zorgen te maken over wat andere mensen denken. Bij een ernstige eetbuistoornis zal je op zoek moeten gaan naar medische hulp.

Onregelmatig eten

Nachtelijke snacks, maaltijden overslaan... Een langdurig onregelmatig dieet kan het maag-darmstelsel beschadigen, en voedingstekort en zelfs psychische aandoeningen veroorzaken. Om je dieet weer op het juiste spoor te brengen, kan je beginnen met je maaltijden op regelmatige, geplande tijdstippen te eten. Zo worden je eetgewoontes evenwichtiger en gezonder. Daarnaast zijn er een aantal trucjes die je toe kan passen om je eetgewoonten te stabiliseren: een nieuw recept uitproberen, 20 minuten voor de maaltijd wat stretchoefeningen doen, enzovoort.

Te veel junkfood eten

Junkfood is niet altijd hetzelfde als fastfood. Het verwijst naar eten dat veel suiker, vet en natrium bevat en weinig voedingswaarde heeft. Wanneer je regelmatig junkfood eet, verhoog je het risico op overgewicht en chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, leververvetting en sommige vormen van kanker. Als je denkt dat je een junkfood verslaving hebt, kan je het probleem aanpakken door hulp te zoeken bij een diëtist.

Afgeleid eten

Als we in een bepaalde mentaliteit of omgeving terecht komen, kan het voorkomen dat we meer eten dan gewoonlijk, of dat we niet meer kunnen genieten van het eten dat op tafel ligt. Om de gewoonte van afgeleid eten af te leren, kan je beginnen met je op één bepaald voedingsmiddel te focussen. Zie het eten als een soort ritueel, een voldoeningsgevend proces waarin je je concentreert op hoe het eten eruit ziet, hoe het smaakt en hoe het ruikt. Zo kan je jezelf aanleren om afleidende externe factoren te negeren.

Emotioneel eten

Emotioneel eten wordt meestal veroorzaakt door negatieve emoties zoals angst, eenzaamheid en depressie. Wanneer je zulke emoties ervaart, is het aanlokkelijk om troost te zoeken in eten en veel calorieën te consumeren. Om emotioneel eten te overwinnen, is de eerste stap erachter te komen waar de negatieve emoties vandaan komen die ervoor zorgen dat je vaak op ongepaste tijdstippen veel en ongezond eet. Zodra je de oorzaak weet te bepalen, kun je die gevoelens aanpakken. Zie ze onder ogen, werk aan je gevoelens en leer jezelf te accepteren. Dan wordt eten een ervaring van de zintuigen die je plezier kan geven, in plaats van een ongezonde uitlaatklep.

Persoonlijkheid en zelf
De score van de evaluatie van jouw eetgewoontes is %TOTAL%. Bekijk de details hieronder:

Om te zien hoe andere mensen scoorden op deze test, volg onze facebook pagina

Nog een keer