Gaslighting-test

Word ik gegaslight?

Gaslighting is een psychologisch controlerende techniek die iemands perceptie van de werkelijkheid ondermijnt. Wanneer iemand je gaslight, twijfel je aan jezelf, zoals je herinneringen aan recente gebeurtenissen. Je kunt worden aangemoedigd om te denken dat je eigenlijk ergens de schuld van hebt of dat je gewoon te gevoelig bent.

Heb je de hierboven beschreven ervaring wel eens? Ooit klein en onwaardig gevoeld in het bijzijn van iemand? Of misschien twijfel je of je tot op zekere hoogte dat je iemand gaslight? Kom dan en doe deze test van 16 vragen om uw situatie in een intieme relatie te evalueren.

Vriendelijke herinnering: denk aan een specifieke persoon in uw gedachten en beantwoord de vragen dienovereenkomstig. Als u meer dan één persoon moet analyseren, moet u het helemaal opnieuw doen om een ander resultaat te krijgen.

Instructies voor de gaslichttest

Als je de test nog niet hebt afgerond, lees dan de volgende instructies na het maken van de test:

Waar uw resultaat zich bevindt, verklaart je huidige situatie. De details staan hieronder:

Rechtsbovenhoek: je wordt momenteel gegaslight. Je bent waarschijnlijk net begonnen met gaslighting. Je begint het gevoel te krijgen dat je niet meer de persoon bent die je was. Je bent angstiger en minder zelfverzekerd dan vroeger. Maar gelukkig kun je jezelf beschermen. Nadat je meer hebt geleerd over gaslighting, zul je een manier vinden om te slim af te zijn en even van het dilemma af te komen.
Linkerbovenhoek: Jij bent het sterkste type van allemaal. Je hebt een gezonde relatie. Ondertussen, als je toevallig iemand tegenkomt die je probeert te gaslighten, zul je je manier vinden om jezelf te beschermen. Als je de onderstaande informatie leest, kunt je hun gedragspatronen beter herkennen.
Linkerbenedenhoek: je krijgt geen gaslicht. Gefeliciteerd! Je kunt jezelf echter niet van tijd tot tijd beschermen. Je bent zacht en empathisch in hart en nieren. Dit maakt het gemakkelijk voor je om als een redder te handelen in een intieme relatie. Vooral mensen met narcistische en borderline persoonlijkheden voelen zich tot je aangetrokken. Je bent vatbaar voor gaslicht en kunt niet ontsnappen.
Rechtsonder: je wordt in dit stadium gegaslight en het kan een tijdje duren. Je twijfelt vaak aan je oordelen, maar je weet niet precies waarom. En het lijkt erop dat je jezelf niet kunt beschermen tegen gekwetstheid en wegkomen met de situatie.

FAQs

Wat is gaslighting?

Gaslighting is een vorm van emotioneel misbruik waardoor je je overtuigingen en perceptie van de werkelijkheid in twijfel trekt. Na verloop van tijd kan dit soort manipulatie je zelfrespect en zelfvertrouwen aantasten, waardoor je afhankelijk wordt van de persoon die je gaslicht.

Is gaslighting meestal onbedoeld?

Antwoord: Ja. Soms is gaslighting onbedoeld. Het kan een weerspiegeling zijn van de wens van mensen om de verantwoordelijkheid voor een fout af te schuiven, of gewoon proberen iets onaangenaams te verdoezelen, zoals een affaire, drugs, enz.

Waarom doen mensen aan gaslighting?

Antwoord: een van de meest voorkomende redenen waarom mensen aan gaslighting doen, is om macht over anderen te krijgen. Deze behoefte aan dominantie kan voortkomen uit narcisme, antisociale persoonlijkheid of andere problemen. Zoals de meeste gevallen van misbruik, gaat gaslighting over controle.

Hoe gevaarlijk is gaslighting voor de geestelijke gezondheid?

Antwoord: als gevolg hiervan lopen mensen die last hebben van gaslighting een hoog risico op angst, depressie en zelfmoordgedachten.

Kan iemand via internet worden ge-gaslight?

Antwoord: zeer waarschijnlijk. Gaslighting gaat over relatie, dus het zou in elke vorm van sociale interactie kunnen bestaan. Cybergaslighting kan net zo schadelijk zijn als een echte relatie.

Wat voor soort mensen worden gemakkelijk ge-gaslight?

Antwoord: iedereen die op het pad van een narcist zit. Niemand is immuun, zelfs niet nadat je het in het verleden hebt meegemaakt of er onderzoek naar hebt gedaan. Iedereen kan slachtoffer zijn, terwijl niemand het verdient om op deze manier behandeld te worden.

Hoe bevrijd ik mezelf van een gaslighter?

Antwoord: als je in een relatie last hebt van gaslighting, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen. Dingen die je zou kunnen doen zijn onder meer:

  1. Haal diep adem en verlaat de conflictscène met maximale rust.
  2. Houd een dagboek bij, bewaar tekstgesprekken of bewaar e-mails zodat je ze later kunt terugkijken en herinner jezelf eraan dat je niet moet twijfelen of aan jezelf moet twijfelen.
  3. Stel grenzen in. Maak duidelijk dat je de ander niet toestaat te ontkennen wat je te zeggen hebt.
  4. Praat met een vriend of familielid over wat je doormaakt. Het perspectief van een ander kan helpen om de situatie voor jou duidelijker te maken.

Als niets van het bovenstaande heeft geholpen, laat de persoon en de giftige relatie dan onmiddellijk achter je. Zoek hulp bij professionele therapeuten.

Hoe voorkom ik dat ge-gaslight wordt?

Antwoord: technisch gezien kun je niet voorkomen dat je (in de toekomst opnieuw) wordt gegaslight, maar je kunt de manier waarop je erop reageert veranderen. Nadat je alles hierboven hebt geleerd, kun je eigenlijk zien of iemand je probeert te gaslighten. Dus wanneer je het herkent, kun je beter zowel mentaal als fysiek bij de persoon weggaan. PROBEER ZE NIET TE WIJZIGEN OF TE REDDEN. In werkelijkheid kun je iemand niet stoppen met gaslighten. Mensen die gaslighters zijn, zullen waarschijnlijk nooit verantwoordelijkheid nemen voor hun acties en hun problemen toegeven.

LevensstijlGaslightingGezondheidLiefdeMentale GezondheidstestsPersoonlijkheidRelaties
Uw resultaten van Gaslighting-test zijn:

Om te zien hoe andere mensen scoorden op deze test, volg onze facebook pagina

Nog een keer