Gaslighting testi

Käytetäänkö minua psykologisesti hyväksi?

Gaslighting on psykologisen kontrollin tekniikka, jolla murretaan toisen käsitys todellisuudesta. Kun ihminen manipuloi sinua, sinä kyseenalaistat itseäsi, kuten muistojasi tuoreista tapahtumista. Sinulle saatetaan yrittää uskotella että olet itse syyllinen johonkin tai että olet vain liian herkkä.

Oletko joskus kokenut yllä kuvattua käytöstä? Oletko kokenut olevasi pieni ja arvoton jonkun edessä? Tai ehkä pelkäät, että gaslightaat itse jotakuta tietämättäsi? Tee tämä 16- kysymyksinen testi analysoidaksi tilanteesi suhteessasi.

Ystävällinen muistutus: Mieti yhtä tiettyä ihmistä ja vastaa sen mukaan. Jos sinulla on useita ihmisiä joiden suhteen haluat testin tehdä, sinun pitää tehdä testi uudelleen.

Ohjeet Gaslighting testiin

Jos et ole tehnyt testiä vielä, ole hyvä ja luet seuraavat ohjeet testin tekemisen jälkeen:

Tuloksesi sijainti kuvaa tilannettasi. Yksityiskohdat alla:

Ylempi oikea kulma: Sinua manipuloidaan tällä hetkellä. Tilanne ei todennäköisesti ole kestänyt kauaa. Olet alkanut tuntemaan, ettet ole enään sama ihminen kuin olit ennen. Olet ahdistuneempi ja sinulla on huonompi itseluottamus kuin ennen. Olet onneksi kykenevä suojelemaan itseäsi. Kun opit enemmän gaslightingista, keksit tavan olla hyväksikäyttäjääsi älykkäämpi ja pääset pois tilanteesta.
Ylempi vasen kulma: Olet vahvin persoonallisuus kaikista. Olet terveessä parisuhteessa. Jos joku yrittäisi manipuloida sinua, sinulla on kyky suojella itseäsi. Lue alla oleva informaatio ja opit tunnistamaan tällaisen käytöksen.
Alempi vasen kulma: Sinua ei manipuloida. Onnittelut! Kuitenkin, sinulla on ongelmia suojella itseäsi ajoittain. Olet empaattinen ja pehmeäsydäminen. Tämä tekee sinusta helposti hyväksikäytettävän intiimeissä suhteissa. Ihmiset joilla on narsistisia ja borderline persoonallisuushäiriön oireita ovat erityisen kiinnostuneita sinusta. Olet helposti manipuloitavissa ja et kykene pakenemaan tilanteesta.
Alempi oikea kulma: Sinua manipuloidaan ja tässä vaiheessa se on saattanut kestää jo jonkin aikaa. Sinä usein kyseenalaistat päätöksiäsi, mutta et tiedä miksi. Ja vaikuttaa siltä, ettet pysty suojelemaan itseäsi jottei sinua satuteta etkä pysty pääsemään tilanteesta.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä on “gaslighting”?

Vastaus: Gaslighting on emotionaalisen hyväksikäytön muoto jossa sinut saadaan kyseenalaistamaan uskomuksesi ja käsityksesi todellisuudesta. Ajan kanssa, tämäntyyppinen manipulointi saa ihmisen itsetunnon ja itsevarmuuden huonontumaan, jättäen sinut manipuloijasi valtaan.

Onko "gaslighting" yleensä tahatonta??

Vastaus: Kyllä. Joskus gaslighting on tavatonta. Se voi kertoa toisen halusta siirtää vastuu jostain virheestä tai peitellä omia tekojaan kuten suhteita, huumeita jne.

Miksi ihmiset “gaslighttaavat” toisia?

Vastaus: Yksi yleisimmistä syistä on saada valtaa toisiin nähden. Tämä dominoinnin tarve voi tulla narsisismista, antisosiaalisesta personaallisuudesta tai muista ongelmista. Kuten muutkin hyväksikäytön muodot, gaslightingissa on kyse hallinnasta.

Kuinka vaarallista on gaslighting mielenterveydellesi?

Vastaus: Seurauksena tilanteestaan, ihmiset jotka ovat kokeneet gaslightingia ovat suuressa riskissä ahdistukselle, masennukselle ja itsetuhoisille ajatuksille.

Voiko netissä kokea gaslightingia?

Vastaus: Hyvin todennäköisesti. Manipulointi liittyy suhteeseen, joten sitä voi olla kaikenlaisissa sosiaalisen kanssakäynnin muodoissa. Cyber gaslighting voi olla yhtä haitallista kuin oikean elämän suhteissa.

Millaiset ihmiset päätyvät manipuloiduksi?

Vastaus: Kaikki jotka päätyvät narsistin tielle. Kukaan ei ole immuuni, ei vaikka olisi menneisyydessään kokenut vastaavaa tai tutkinut asiaa. Jokainen voi olla uhri, vaikka kukaan ei ansaitse tulla kohdelluksi näin.

Kuinka vapaudun gaslighterista?

Jos koet gaslightingia suhteessasi, on joitakin askelia joita voit ottaa suojellaksesi itseäsi. Asiat joita voit tehdä ovat:

  1. Hengitä syvään ja lähde tilanteesta mahdollisimman suuressa rauhassa.
  2. Pidä päiväkirjaa, tallenna viestikeskustelut ja säilytä sähköpostit, jotta voit katsoa niitä ja muistuttaa itsellesi ettei sinulla ole syytä epäillä tai kyseenalaistaa itseäsi.
  3. Määritä rajat. Tee selväksi ettet anna toisen trivialisoida tai kieltää mitä sinulla on sanottavana.
  4. Puhu jollekulle perheessäsi tai ystävälle tilanteestasi. Kun saat toisen henkilön mielipiteen, voit itsekkin nähdä tilanteesi selvemmin.

Jos mikään ylläolevista neuvoista ei auta jätä ihminen ja toksinen suhteesi häneen välittömästi. Etsi ammattimaisten terapeuttien apua.

Kuinka estän itseäni tulemasta manipuloiduksi?

Vastaus: Teknisesti, et voi välttää sitä, että joku yrittää manipuloida sinua (tulevaisuudessa uudestaan), mutta voit muuttaa miten reagoit siihen. Opittuasi yllä olevan tiedon, pystyt päättelemään kun joku yrittää manipuloida sinua. Kun tunnistat sen, sinun kannattaa tehdä sekä mentaalista että fyysistä välimatkaa manipuloijaasi. ÄLÄ YRITÄ MUUTTAA TAI PELASTAA HEITÄ. Et voi todellisuudessa saada toista lopettamaan manipulointiaan. Ihmiset jotka tekevät sitä eivät todennäköisesti koskaan ota vastuuta tekemisistään ja myöntää ongelmaansa.

ElämäntapaGaslightingTerveysRakkausMielenterveysPersoonallisuusIhmissuhteet
Sinun tuloksesi Gaslighting Testissä on:

Uudestaan