Ujian 16 Jenis Personaliti

Kuiz ini akan mendedahkan jenis personaliti khusus anda daripada julat 16 personaliti berbeza yang dicipta oleh Myers & Briggs. Disamping itu, ia juga akan memberitahu anda berapa banyak atau kurangkah anda menyerupai baki 15 jenis personaliti.

Ujian ini boleh dianggap kemas kini daripada kuiz jenis personaliti klasik. Walau bagaimanapun, ia juga berfungsi dengan baik jika ini adalah kali pertama anda mengambil ujian sedemikian.

Demografi pada Jenis Personaliti

Sifat dalam Jantina

JantinaE vs IN vs SF vs TJ vs P
Sumber data: Data Google Analitis (2022.05 ~ 2023.07) 10% sampel.
Wanita31.9% vs 68.1%59.0% vs 41.0%57.1% vs 42.9%44.8% vs 55.2%
Lelaki37.4% vs 62.6%54.9% vs 45.1%41.1% vs 58.9%42.8% vs 57.2%

Jenis mengikut Jantina

JantinaWanitaLelaki
Sumber data: Data Google Analitis (2022.05 ~ 2023.07) 10% sampel.
INFP14.3%10.6%
INFJ9.7%5.9%
INTP9.1%11.2%
ISFJ7.9%4.5%
ISFP7.7%5.9%
ENFP7.1%5.8%
INTJ7.0%7.7%
ISTJ6.7%7.9%
ISTP5.8%9.0%
ENTP4.7%6.5%
ENFJ3.9%2.9%
ESFP3.4%3.1%
ESTJ3.4%7.2%
ESTP3.1%5.1%
ENTJ3.1%4.3%
ESFJ3.1%2.4%

Sifat mengikut jantina

SifatWanitaLelaki
Sumber data: Data Google Analitis (2022.05 ~ 2023.07) 10% sampel.
E31.9%37.4%
I68.1%62.6%
N59.0%54.9%
S41.0%45.1%
F57.1%41.1%
T42.9%58.9%
J44.8%42.8%
P55.2%57.2%
Keperibadian dan DiriENFJENFPENTJENTPESFJESFPESTJESTPMetrik manusiaINFJINFPINTJINTPISFJISFPISTJISTPPersonalitiUjian Psikologi30 teratas

Klik jenis pada carta radar untuk melihat maklumatnya yang sepadan.

INTP

Pemikir - Menganalisis masalah secara mendalam dengan kepintaran.
Anda sentiasa cuba untuk mencari penjelasan logik untuk sesuatu yang anda minati. Anda suka perkara yang abstrak dan teori. Anda mempunyai minat yang lebih dalam pengetahuan berbanding komunikasi sosial dengan orang. Anda tenang, bertahan, fleksibel dan boertoleransi. Anda mempunyai kebolehan luar biasa untuk kajian yang mendalam. Anda agak skeptikal, jadi anda sering menganalisis masalah. Kadang-kadang anda sedikit kasar dan kejam.
Selebriti INTP: Albert Einstein, Ahli Fizik.

ENTP

Pendebat/Nabi - Menukar idea kepada keinginan orang ramai.
Anda tangkas, pintar, berwaspada, lurus dan pandai memotivasikan orang lain. Anda boleh menggerakkan semua sumber untuk selesaikan masalah baru yang mencabar. Anda tahu bagaiman untuk mencari kemungkinan abstrak dan menganalisisnya melalui pemikiran strategik. Anda mempunyai kebolehan yang kuat untuk membaca orang. Anda tidak berpuas hati dengan kehidupan biasa. Anda jarang melakukan sesuatu yang sama secara berulang. Anda sentiasa beralih dari satu minat ke satu minat yang lain dengan cepat.
Selebriti ENTP: Socrates, Ahli Falsafah.

ENTJ

Eksekutif - Semuanya terkawal.
Anda jujur dan tegas dengan kepimpinan bawaan. Anda dengan cepat boleh perasan kaedah dan prosedur yang tidak logik dan tidak cekap. Anda boleh menambah dan membangunkan sistem baharu secara berterusan untuk menyelesaikan masalah organisasi. Anda suka membuat pesawat jangka panjang untuk diri anda dan benar-benar mencapainya. Anda dimaklumkan dengan baik dengan ufuk yang luas. Anda juga ingin meluahkan buah fikiran anda keoada orang lain.
Selebriti ENTJ: Napoleon Bonaparte, Maharaja.

INTJ

Pakar - Unik dan mengejar kecemerlangan.
Anda mempunyai banyak pemikiran kreatif. Anda sentiasa cuba untuk menukar idea anda kepada fakta tanpa jemu mencapai matlamat yang anda tetapkan untuk diri anda. Anda boleh memahami model konotatif dunia luar dan berfikir dengan perspektif jangka panjang. Sebaik sahaja anda membuat komitmen, anda membuat perancangan dan mencapainya. Anda sangat berdikari dan ragu-ragu. Anda sentiasa mempunyai piawaian yang tinggi tanpa mengira jika ianya untuk anda mahupun untuk orang lain.
Selebriti INTJ: Isaac Newton, Ahli Fizik.

ENFJ

Protagonis/Pemberi - Memaksimumkan potensi semua orang.
Anda bersemangat, bertanggungjawab, penyayang dan belas kasihan. Anda boleh melihat dengan teliti emosi, keperluan dan motivasi orang lain. Anda boleh mencari potensi orang lain dan ingin membantu mereka memaksimumkan potensi mereka. Anda sentiasa. Anda sentiasa menggalakkan pembangunan peribadi dan pertumbuhan pasukan. Anda sangat sensitif tentang pujian dan kritikan. Anda melayan semua orang dengan setia, dan mempunyai kecergasan sosial yang tinggi dan bekerjasama dengan orang lain dengan baik. Anda seorang pemimpin yang sangat menular yang boleh merangsang orang lain dengan baik.
Selebriti ENFJ: Martin Luther King, Jr., Aktivis Hak Sivil.

INFJ

Pegumbela/Mentor - Membawa cahaya dalam kegelapan
Anda sentiasa ingin mencari makna yang mendalam antara pemikiran anda, hubungan anda dengan orang lain dan kehidupan material. Anda cuba untuk memahami motivati orang lain dan mempunyai pandangan tajam pada orang. Anda betul-betul teliti apabila melakukan sesuatu dan setia kepada nilai anda sendiri. Visi anda adalah untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada semua orang. Semasa anda menyelesaikan matlamat ini, anda boleh kekal berani, tegas, dan tersusun.
Selebriti INFJ: Plato, Ahli Falsafah.

ENFP

Pengkempen/Pencadang - Segalanya mungkin.
You are full of passion and imagination. Life for you is full of possibilities. You can quickly find connections among all kinds of information and matters and handle things confidently according to the patterns you find. You are eager to get validation from other people and also you are quite generous about your praise and support of other people. You are very casual and flexible. You are gifted with a rare eloquence and the ability of improvisation.
Selebriti ENFP: Tom Hanks, Pelakon America.

INFP

Orang Tengah/Ahli Falsafah - Hidup di dalam dunia ideal anda sendiri.
Anda seorang yang idealis. Anda setia pada nilai anda dan orang yang penting bagi anda. Anda berhadap anda boleh hidup di dalam dunia yang betul-betul sepadan dengan nilai anda sendiri. Anda betul-betul ingin tahu tentang dunia. Anda sentiasa boleh mencari lebih banyak kemungkinan dan memacu diri anda sendiri dan orang lain untuk menjadikan idea ini menjadi kenyataan. Anda cuba untuk memahami orang lain dan membantu mereka untuk memaksimumkan potensi mereka. Apabila tiada apa-apa yang mengancam nilai anda sendiri, anda agak fleksibel dan pandai menerima orang lain.
Selebriti INFP: J.K. Rowling - Pengarang siri 'Harry Potter'

ESTP

Lelaki yang Bertindak - Menyelesaikan masalah sekeliling dengan sepenuh tenaga.
Anda agak santai dan inklusif. Anda suka menyelesaikan masalah praktikal dan dengan penyelesaian anda memberikan kesan yang cepat. Anda merasa bosan tentang teori dan konsep. Anda berharap anda boleh menyelesaikan masalah dengan penuh semangat. Untuk keadaan anda sekarang dengan aliran semula jadi adalah lebih penting. Anda menikmati setiap minit semasa anda bersama dengan orang lain. Anda juga menikmati kesenangan dan keselesaan dibina oleh dunia material. Anda suka belajar melalui latihan.
Selebriti ESTP : George W. Bush

ISTP

Pembuat - Memerhati dengan tenang tetapi bertindak dengan pantas.
Anda sangat bersabar dan fleksibel. Kebiasaannya anda pemerhati yang tenang tetapi jika ada masalah, anda cuba mencari penyelesaian secepat yang mungkin. Anda sering menganalisis bagaimana sesuatu boleh menjadi lebih cekap dan menyelesaikan masalah praktikal dengan bantuan data yang banyak. Anda sangat tertarik dengan sebab dan kesan sesuatu perkara. Anda menyusun fakta dengan objek, prinsip logik. Anda sangat mementingkan kecekapan dan kebajikan.
Selebriti ISTP: Steve Jobs, Pengasas Apple

ESFP

Pelakon - Kehidupan adalah pentas anda.
Anda suka bergaul, peramah dan terbuka. Anda amat menyayangi hidup anda dan menikmati keselesaan dunia material. Anda suka mencipta benda baharu dengan orang lain. Anda membawa persepsi dan sikap praktikal anda ke dalam kerja anda, yang bermaksud kerja anda akan dipenuhi dengan keseronokan. Anda sangat santai. Anda boleh menikmati perkara yang berlaku secara semula jadi. Anda juga boleh menerima persekitaran dan orang baharu dengan sangat cepat. Apabila anda bekerjasama dengan orang lain, anda boleh belajar kemahiran baharu dengan sangat pantas.
Selebriti ESFP: Leonardo DiCaprio, Pelakon

ISFP

Artis - Paparkan kerja anda yang boleh dilihat untuk dunia dalaman yang kaya.
Anda pendiam, peramah, sensitif dan lembut. Anda hidup pada masa itu dan menikmati segala yang berlaku di sekitar anda. Anda harap anda mempunyai ruang privasi dan melakukan sesuatu dengan jadual masa dan kecepatan anda sendiri. Anda berpegang pada hati anda dan setia kepada orang yang penting bagi anda. Anda tidak suka konflik dan percanggahan. Anda tidak memaksa pemikiran dan nilai anda terhadap orang lain.
Selebriti ISFP: Lady Gaga, Penyanyi-penulis lagu

ESTJ

Eksekutif/Petugas - Memastikan perkara berjalan dengan lancar dan teratur.
Anda sangat praktikal dan realistik. Anda juga tegas dan penentu. Sebaik sahaja anda memmbuat keputusan, anda akan bertindak segera. Anda pandai melaksanakan projek dan menggerakkan semua sumber dan orang untuk menyiapkannya. Anda berharap anda boleh mencapai matlamat anda dengan cara yang paling berkesan. Anda boleh mengendalikan butiran harian dengan baik. Anda mempunyai piawaian yang jelas dan logik anda sendiri dan anda akan menegaskannya sementara anda berharap orang lain juga boleh mencapai piawaian anda. Anda akan berpegang pada jadual anda tanpa goyah.
Selebriti ESTJ: Emma Watson, Pelakon

ISTJ

Ahli Logistik/Inspektor - Lakukan mengikut peraturan sedia ada secara teliti dan cermat.
Anda pendiam dan serius. Anda boleh menang melalui kebajikan timbang rasa anda dan pemikiran teliti dan keperibadian jujur. Anda realistik, pragmatik dan berdedikasi. Anda memutuskan apa yang anda perlu buat secara rasional, dan kemudian anda akan mencapai matlamat anda langkah demi langkah tanpa apa-apa gangguan. Anda suka menyusun perkara dalam susunan yang baik. Tanpa mengira sama ada di tempat kerja, rumah atau dalam kehidupan seharian anda, anda akan banyak mengambil kira tradisi dan kesetiaan.
Selebriti ISTJ: George Washington, Presiden dan Jeneral U.S.

ESFJ

Konsul/Penjaga - Bersemangat membantu orang lain untuk menguruskan segala-galanya.
Anda baik hati, teliti dan pandai bekerjasama. Anda mengejar suasana harmoni dan cuba untuk membina persekitaran seperti ini dengan rajin. You like to finish the task with other people accurately and punctually. You are always loyal and conscientiously concerned for other people. You can notice every need of other people in their daily life and try your best to satisfy them. You hope other people can appreciate your existence and all you do for them.
Selebriti ESFJ: Anne Hathaway, Pelakon

ISFJ

Penjaga - Menjaga orang lain dengan berhati-hati dan bertimbang rasa.
Anda pendiam, peramah, bertanggungjawab dan serius.Anda sentiasa boleh mencapai tugasan yang diberikan secara konsisten dan boleh diharap. Anda teliti, berhati-hati, dan tepat apabila anda menguruskan sesuatu. Anda sangat setia dan bertimbang rasa. Anda perasan dan mengingati semua butiran dan orang yang penting bagi anda. Anda prihatin tentang perasaan orang lain daripada hati anda. Dalam kedua-dua kehidupan dan di tempat kerja, anda berusaha untuk menjadikan suasana aman dan harmoni.
Selebriti ISFJ: Prince Charles, Diraja U.K., berkahwin dengan Camilla Parker Bowles, pernah berkahwin dengan Diana, anakanda kepada Elizabeth II, ayahanda kepada William dan Harry

Notis : tujuan ujian ini ialah untuk mencari kecenderungan bawaan anda. Ianya seperti pertanyaan sama ada anda tangan kanan atau kidal. Peratusan dalam rajah hanya menunjukkan sejauh mana anda yakin sama ada anda tangan kanan atau kidal semasa anda mengambil ujian. Setiap individu mempunyai kecenderungan perwatakan sendiri. Sesetengah kecenderungan mungkin jelas, dan ada yang mungkin tidak. Sebaik sahaja jenis watak anda disahkan, peratusannya tidak begitu penting. Tidak ada yang mengatakan yang saya 80% introvert, sama seperti anda yang tidak boleh mengatakan saya 80% kidal. Tiada ciri baik atau buruk. Mengetahui diri anda bukanlah untuk melabelkan diri anda, tetapi untuk mengembangkan kelebihan anda dan mengawal kelemahan anda.

Introversi / Ekstroversi
Anda mendapat tenaga anda daripada mana anda menumpukan perhatian anda

Anda memiliki kecenderungan Introvert , iaitu prihatin tentang bagaimana perubahan persekitaran luar mempengaruhi anda: tumpukan kuasa dan perhatian psikologi anda pada dunia dalaman anda, dan fokus pada pengalaman dalaman, pemikiran, idea, dan emosi anda. Anda lebih suka berfikir secara bebas dan membaca.

Orang yang berbeza daripada anda memiliki kecenderungan Ekstrovert , iaitu prihatin tentang cara anda mempengaruhi persekitaran luar: menumpukan kuasa dan perhatian anda terhadap dunia luar dan komunikasi dengan orang lain dan suka bertemu, berbincang dan berbual.

Sensasi / iNtuisi
Apa yang anda lebih perasan apabila anda menerima dan mempersepsi maklumat daripada dunia sekeliling.

Anda memiliki kecenderungan Gerak hati , iaitu seperti teori dan prinsip abstrak. Anda prihatin dengan keseluruhan perkara dan kecenderungan perubahan dan pembangunan. Anda mengambil berat tentang inspirasi, imaginasi, dan kreativiti. Anda suka implikasi, analogi, sambungan, kemungkinan, inferens, dan ramalan.

Orang yang berbeza daripada anda memiliki kecenderungan Penderiaan , iaitu mengambil berat tentang maklumat terperinci yang diperoleh melalui persepsi deria. perkara yang anda lihat, dengar, bau, rasa, dan sentuh. Anda suka menggunakan dan mengembangkan kemahiran yang anda sudah ada.

Thinking (Berfikir) / Feeling (Perasaan)
Bagaimana anda membuat keputusan

Anda memiliki kecenderungan Berfikir , iaitu memberi perhatian pada hubungan logik antara perkara-perkara. Anda suka menilai dan membuat keputusan melalui analisis objek. Anda sangat rasional, objektif dan adil. Anda merasakan prinsip adalah lebih penting berbanding menjadi fleksibel.

Orang yang berbeza daripada anda memiliki kecenderungan Perasaan , iaitu amat mementingkan perasaan diri sendiri dan orang lain. Nilai dan kemharmonian akan menjadi standard anda untuk penilaian. Anda sangat bersimpati, baik, peramah, dan bertimbang rasa. Anda sentiasa memikirkan tentang bagaimana tingkah laku anda akan mempengaruhi perasaan orang lain.

Judging (Menghakimi) / Perceiving (Mempersepsi)
Bagaimana anda mengatur dan mereka bentuk kehidupan.

Anda memiliki kecenderungan Mempersepsi , iaitu perlu mengumpul lebih banyak maklumat sebelum anda membuat keputusan. Jadi anda cuba untuk memahami dan sesuaikan. Anda fokus pada proses dan menukar matlamat anda mengikut pertukaran maklumat. Anda sentiasa membenarkan keadaan yang tidak dijangka dalam kehidupan seharian anda. Anda sukakan kelonggaran dan gaya hidup bebas, yang mungkin sedikit tidak teratur.

Orang yang berbeza daripada anda memiliki kecenderungan Menghakimi , iaitu suka membuat penghakiman dan keputusan. Anda suka membuat perancangan dan ingin mengurus, mengawal dan memacu untuk mendapatkan hasilnya. Anda fokus dalam mencapai tugasan. Dalam kehidupan seharian anda, anda berharap kehidupan anda tersusun, langkah demi langkah dan menghormati garis masa.

Lagi