Ätvanorestet (Vad är det för fel på min kost?)

Vad är det för fel på min kost?

Ätvanorestet är ett test för människor i alla åldrar. Resultaten är indelade i sex dimensioner: kräsen ätning, överätande, oregelbundet ätande, överdrivet skräpmatintag, distraherat ätande och känslomässigt ätande.

Oavsett hur disciplinerad du kan vara om ditt sömnschema eller passar in i dessa morgonträningar, kan det inte förnekas att du har behållit några dåliga matvanor under hela din viktminskningsresa. Men viljestyrka är inte alltid att skylla på. Det är också din hjärnas fel. Genom självbedömningen enligt dina dagliga livsscenarier analyserar och hjälper vi dig att förstå dina nuvarande matvanor bättre.

Vänlig påminnelse: Ätstörningar är komplexa tillstånd som innebär en intensiv upptagenhet med mat och din kropp. De kan påverka människor i alla åldrar, kön, etnicitet och sexuell läggning. Men endast en sjukvårdspersonal kan ställa en korrekt diagnos och vid behov rekommendera en behandlingsplan som passar dig bäst.

Grundläggande begrepp

Följande är begreppen för varje dålig matvanor med förklaringar. Även om du kan förstå dem nu rekommenderar vi att du läser dem igen efter att testet är klart och jämför dem med resultaten.

Kräsen ätande

Du föreställer dig förmodligen ett envist barn som vägrar att äta broccoli. Men vuxna kan också kämpa med det. De har vanligtvis en minimal uppsättning favoritmat, gjorda på ett visst sätt. Kräset ätande och ADHD går ofta hand i hand. Forskare vid Duke University fann en hög korrelation mellan selektiva ätproblem och ADHD. Samtidigt kan den underliggande stressfaktorn som leder till kräset ätande vara en mängd olika saker, som inflammation, zinkbrist, tarmnedbrytning etc. Vad som händer är att även om kräsen ätning kan ha börjat på grund av en av dessa stressfaktorer, kan det snabbt bli en ond cirkel.

Överätande

Upprepat överätande härrör ofta från en stark önskan att kontrollera vikten och en hel del psykologisk stress. De äter för mycket för att lindra sin inre ångest, men som ett resultat orsakar mer fysisk och psykisk skada. När du upptäcker att du har en tendens att hetsäta, snälla sluta vara alltför kritisk mot dig själv. Den enorma skuldkänslan kommer tvärtom att öka din stress, vilket kan leda dig in i en ond cirkel: överätande, självföraktande och överätande igen. Skulle du försöka acceptera dig själv, älska din kropp och vara uppmärksam på dina inre känslor? Oroa dig inte för mycket för vad andra tycker och ta ett steg mot en normal kost. Det är också viktigt att notera att en allvarlig binge ätstörning kräver inträde för att söka medicinsk hjälp.

Oregelbunden ätning

Sena kvällsmat, hoppa över måltider ... En långvarig oregelbunden kost kommer att skada mag-tarmkanalen, vilket resulterar i näringsmässig obalans och till och med inducerar psykisk sjukdom. För att få din kost tillbaka på rätt spår kan du börja med regelbundet, kvantitativt ätande vid en regelbundet schemalagd tid för att uppnå en balanserad och hälsosam matvanor. Dessutom kan du använda några knep för att förbättra din aptit, till exempel: prova ett nytt recept, göra några sträckor 20 minuter innan du äter en måltid etc.

Överdrivet skräpmatintag

Skräpmat är inte lika med snabbmat. Det hänvisar till mat som innehåller högt socker, fett och natrium samtidigt som det har låg näring. Att äta skräpmat regelbundet kan leda till en ökad risk för fetma och kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes, alkoholfri fettleversjukdom och vissa cancerformer. Om du har ett skräpmatberoende, var noga med att vara uppmärksam på detta problem och leta efter hjälp från en dietist.

Distraherad ätning

När vi fastnar i en viss miljö kan vi äta mer mat än vanligt eller inte kunna koncentrera oss på att njuta av maten framför oss. För att förbättra distraherad ätning är det bättre att börja med att fokusera på en mat. Tänk på att äta det som en ritualistisk och trevlig process, med fokus på färg, smak och smak av det, håll dig borta från alla skärmar som dödar din tid och koncentration.

Emotionellt ätande

Emotionellt ätande utlöses vanligtvis av negativa känslor, såsom ångest, ensamhet, depression etc. När man är omgiven av dessa känslor är det lätt att förvänta sig att söka tröst från mat och vända sig för att konsumera mycket kalorier; men efter allt detta finns det också en stor skuldkänsla. För att övervinna känslomässigt ätande är det första steget att identifiera vad som orsakar din ångest och leder till fel tid och plats att äta fel mat. När källan har räknats ut kan du ägna mer uppmärksamhet åt dessa känslor. Möt dem, tämja dem, bekämpa tristessen och acceptera dig själv. Behandla ätandet som en sensorisk upplevelse snarare än ett utlopp för att ventilera.

Personlighet och självkännedo
Poängen för din matvanors utvärdering är %TOTAL%, se detaljer nedan:

För att se hur det gick för andra personer som tog detta test, vänligen följ arealme Svenska.

Igen