1/?

Test Steag Roșu

Care este steagul tău roșu?

Să fim sinceri, cu toții avem cel puțin un „steag roșu” atunci când vine vorba de relații. Lucruri mărunte care te fac să te întrebi „Oare de ce face asta?” Își dă ochii peste cap? Răspunde la mesaje imediat? Te sună în fiecare seară să îți spună „Noapte bună”? Ar putea fi oricare din astea, sau mai multe, și nici să nu ne dăm seama.

Acest test te va ajuta să vezi ce steag roșu ai tu în relații. Mulți oameni nu le observă până când relația devine serioasă.

Ce este Testul Steagului roșu?

Când te gândești la noțiunea de „steag roșu”, probabil te gândești la cele mai evidente comportamente - tipul care e căsătorit, cel care nu vrea nimic serios, sau cel care are cazier. Dar care sunt acele steaguri roșii care îți fac cel mai mult rău?

Pot face Testul steagului roșu ca să evaluez pe altcineva?

Da, poți folosi acest test ca să evaluezi o altă persoană: prieteni, partenerul sau membrii familiei.

Listă de Steaguri Roșii

Lipsa de Încredere

Încrederea este definită ca fiind convingerea că o persoană va face ceea ce trebuie. Încrederea se câștigă și poate fi afectată de multe lucruri, cum ar fi minciunile sau trădarea. Lipsa de încredere se poate manifesta într-o relație în diferite feluri. Unul dintre cele mai frecvente este atunci când unul dintre parteneri simte că celălalt nu este sincer sau deschis cu el. Poate suspectează partenerul că îi ascunde ceva, sau că l-a mințit în legătură cu ceva, sau pur și simplu nu a reușit să comunice cu el într-un mod adecvat. Într-o relație fără încredere, partenerii nu se simt niciodată în siguranță sau confortabil să se deschidă unul față de celălalt. În schimb, ei își ascund în mod constant gândurile și emoțiile. Fără deschidere - componenta crucială a oricărei relații sănătoase din punct de vedere emoțional - partenerii nu au șansa de a se conecta la nivel empatic unul cu celălalt, ceea ce este necesar pentru ca dragostea, intimitatea și sprijinul reciproc să crească în timp. O relație este solidă în măsura în care există încredere. Dacă încrederea nu există, fiecare relație va începe să se destrame.

Gelozie excesivă

Atunci când te acuză mereu înșeli sau că vrei să înșeli, înseamnă că nu crede că poți fi fidel. Înseamnă că nu are suficientă încredere în tine pentru a ști că nu l-ai înșela. Aceasta este o problemă pentru că sunteți într-o relație și este important să aveți încredere unul în celălalt. Relația este solidă doar atunci când există încredere. Iar dacă una dintre persoane nu are suficientă încredere în cealaltă și o acuză constant că o înșală, acest lucru poate cauza probleme serioase în relația lor. Gelozia constantă poate fi o problemă în orice relație și poate duce la mai multe probleme, făcând ambii parteneri să se simtă inconfortabil. Fiecare persoană trebuie să ia în considerare sentimentele celuilalt, iar găsirea unei soluții pentru a gestiona împreună gelozia este esențială pentru a o trata eficient.

Comportament Controlator

Controlul este în general considerat negativ, deoarece implică faptul că o persoană are putere asupra alteia. Controlul poate fi pozitiv atunci când este utilizat pentru a promova interacțiuni sănătoase între persoane cu nevoi, dorințe și așteptări diferite. De exemplu, dacă ai un partener căruia îi place să planifice tot, iar ție îți place să improvizezi, atunci o oarecare structură te poate ajuta să te simți în siguranță. Cu toate acestea, dacă partenerul tău încearcă să îți impună voința lui sau să te manipuleze pentru a face ceea ce vrea el, fără să țină cont de ceea ce vrei TU, asta ar putea indica al un comportament excesiv de controlator. Controlul poate avea multe forme. Cel mai frecvent exemplu este atunci când unul dintre parteneri vrea să ia toate deciziile pentru cealaltă persoană. Se întâmplă cel mai des atunci când unul dintre parteneri se simte amenințat de independența celuilalt sau când simte că nu are control asupra vieții sale. Este, de asemenea, comun ca persoanele controlatoare să încerce să schimbe modul în care arată sau se comportă partenerii lor.

Co-dependență

Co-dependența este un termen folosit pentru a descrie obiceiurile nesănătoase în relațiile în care un partener se bazează pe celălalt pentru a-i oferi sprijin emoțional, validare și a-i satisface alte nevoi. Într-o relație de co-dependență, niciunul dintre parteneri nu își satisface propriile nevoi - în schimb, se concentrează pe satisfacerea nevoilor celuilalt. Co-dependența poate fi observată în orice tip de relație: între prieteni sau membri ai familiei, sau parteneri romantici. Este unul dintre cele mai frecvente semne ale unei relații emoționale abuzive. Co-dependența apare atunci când cineva renunță la propria identitate pentru a se simți mai aproape de partener, care la rândul lui poate fi indisponibil emoțional sau abuziv într-un anumit fel. Co-dependenții simt adesea că trebuie să facă totul pentru partenerul lor și să îl facă fericit pentru a-l păstra. Co-dependența poate apărea și în relațiile de durată în care unul dintre parteneri are o dependență. În acest caz, partenerul care non dependent se poate simți responsabil pentru a-l ajuta pe celălalt să rămână treaz - dar termină prin a permite dependența în loc să-l ajute să o depășească prin mijloace sănătoase.

Gaslighting

„Gaslighting” este o formă de abuz emoțional care poate apărea în orice relație. O persoană încearcă să o convingă pe cealaltă că greșește, că este confuză sau chiar nebună. Victima ar putea începe să creadă că ea este problema, și nu abuzatorul. Persoanele care sunt supuse la gaslighting pot simți că înnebunesc și încep să se îndoiască de propria sănătate mintală. Aceasta se pot întreba dacă nu cumva este ceva în neregulă cu ea sau dacă își imaginează lucruri care nu sunt adevărate. Gaslighting-ul poate fi foarte periculos când apare în timpul certurilor de cuplu, deoarece poate face victima să se simtă vinovată pentru furia partenerului. Este important să îți amintești că nu meriți să fii tratat în acest fel de către cineva, fie că este vorba de un prieten, un membru al familiei sau partener. Dacă cineva încearcă să te manipuleze sau să te facă să te simți nebun, atunci este timpul să ceri ajutorul unui terapeut sau consilier, astfel încât să poți începe să faci schimbări în viața ta.

Obsesia pentru relații din trecut

Motivul pentru care oamenii se gândesc la relații trecute este tendința de a te gândi la lucruri care s-au întâmplat deja. Atunci când o facem, ne putem simți triști, supărați și deprimați. De asemenea, ne poate cauza furie față de alții sau noi înșine. De obicei, insistăm asupra relațiilor trecute pentru că există probleme nerezolvate în cuplu și în noi înșine. Nu vrem ca relațiile noastre viitoare să se termine ca și ultima relație. Poate fi greu să te uiți în urmă și să realizezi că poate ți-ar fi mai bine singur. La urma urmei, este firesc să vrei să găsești pe cineva care să te iubească la fel de mult ca foștii tăi. Dar, uneori, când te gândești la relațiile tale anterioare (chiar dacă au fost oribile), ai impresia că lipsește ceva din cea actuală. Și te întrebi dacă pur și simplu nu ți-e dat să fii cu cineva pentru tot restul vieții. Dacă ceva anume a mers prost în relația anterioară, cum ar fi înșelatul sau abuzul, atunci este timpul să rezolvi acele probleme înainte de a trece mai departe cu o nouă persoană. Dacă există ceva la tine care te face greu de iubit, atunci poate fi timpul pentru o introspecție și vindecare înainte de a căuta din nou dragostea. Nu te grăbi să intri într-o altă relație prea curând - ia o pauză de la întâlniri, astfel încât, atunci când apare cineva, să poți fi sigur că este persoana potrivită pentru tine.

Stimă de sine scăzută

Uneori, trebuie doar să-ți amintești că nu ești singura persoană care simte că partenerul nu o iubește cu adevărat. Asta e dificil când ai o stimă de sine scăzută și simți că partenerul tău te pune mereu la pământ sau râde de tine. Este ușor să te gândești că dacă nu te iubește, atunci nici altcineva nu te va iubi. Nu este adevărat! Există o mulțime de oameni cărora le-ar plăcea să fie într-o relație cu cineva care îi face să se simtă bine în pielea lor. Doar pentru că partenerul tău actual nu te tratează bine, nu înseamnă că nu există alte persoane care s-ar purta mai bine cu tine.

Abuz fizic, emoțional sau mintal

Abuzul se definește ca un comportament care provoacă vătămări fizice, sexuale sau emoționale. Poate căpăta diverse forme și poate fi recurent. Pentru a determina dacă te confrunți cu un abuz, este important să înțelegi că nu este NICIODATĂ vina ta. Dacă cineva îți face rău, acea persoană este responsabilă pentru acțiunile sale - nu tu. Nu cădea în capcana de a-ți spune că „nu este chiar așa de rău” și de a minimaliza comportamentul abuziv. Toți merităm să fim tratați cu bunătate și respect. Realizarea acestui lucru te poate ajuta să ieși din ciclul abuzului emoțional. Semnele abuzului emoțional sunt numeroase.O relație de orice fel este în abuzivă din punct de vedere emoțional chiar dacă există doar câteva astfel de comportamente. Reține că abuzul emoțional este adesea imperceptibil. Drept urmare, poate fi foarte dificil să depistezi semnele din timp. Gândește-te cum te simți după ce interacționezi cu persoana respectivă. Dacă te simți în mod constant rănit, enervat, confuz, neînțeles, deprimat, nervos sau lipsit de valoare, este probabil să fie o relație abuzivă.

Probleme de control al furiei

Dacă ai fost vreodată într-o relație, știi cât de dificilă poate fi. Cu toții avem defecte și așteptări diferite. Dacă mereu aștepți ce-i mai bun, e probabil să fii dezamăgit. Conflictele sunt frecvente. Și, deși multe cupluri sunt conștiente că nu vor fi întotdeauna de acord, mulți nu sunt conștienți de pericolele pe care furia le reprezintă pentru relația lor. Înțelegerea furiei este necesară. În forma sa cea mai simplă, furia este sentimentul pe care oamenii îl au atunci când sunt supărați. Furia nu este neapărat o emoție de temut. Însă felul în care oamenii își manifestă furia poate fi dăunător.

Lipsa Inteligenței Emoționale

Capacitatea unei persoane de a înțelege și de a-și gestiona emoțiile este cunoscută sub numele de inteligență emoțională (IE). Pentru că nu au abilități sociale sau le este greu să empatizeze cu ceilalți, persoanele cu IE scăzută pot întâmpina dificultăți în relații. Sigur cunoști o astfel de persoană, sau poate ești chiar tu? Pentru a trăi o viață lungă și sănătoasă, cu toții avem nevoie de relații semnificative. Relațiile solide și de durată se construiesc prin înțelegere, compasiune și sprijin reciproc. Cu toate astea, atunci când ne lipsesc bazele EQ, ne este adesea extrem de dificil să ne facem prieteni, în special prieteni apropiați și de durată, și, ca urmare, ne petrecem adesea viața singuri. Cu toate acestea, putem schimba această tendință petrecând mai mult timp cunoscându-i pe ceilalți, mai puțin vorbind și mai mult ascultând. O persoană este mai dispusă să divulge mai multe informații despre viața sa dacă se simte ascultată. Ca urmare, este o oportunitate pentru un schimb semnificativ de idei și dezvoltarea încrederii în relație.

Dragoste și Relații
Rezultatul tău la Testul Steagului Roșu este:

Pentru a vedea ce punctaje au obținut alte persoane la acest test, urmărește arealme Română.

Fă testul din nou