Gaslighting Test

Blir jeg gaslightet?

Gaslighting er en psykologisk kontrollerende teknikk som svekker en annen persons virkelighetsoppfatning. Når en person gaslighter deg vil du tvile på deg selv, som minnene dine av nylige hendelser. Du kan bli oppmuntret til å tro at du faktisk har skylden for noe eller at du bare er for følsom.

Har du noen gang opplevd det som ble beskrevet? Har du noen gang følt deg så liten og uverdig foran noen? Eller at du lurer på om det er du som har gaslightet noen? Isåfall må du ta denne testen med bare 16 spørsmål for å evaluere situasjonen din i det intime forholdet ditt.

Vennlig påminnelse: Tenk på en bestemt person i tankene dine og svar på spørsmålene deretter. Hvis du har mer enn én person å analysere må du gjøre alt på nytt for å få et nytt resultat.

Instruksjoner for gaslightingtesten

Hvis du ikke har fullført testen ennå, ber vi deg vennligst lese følgende instruksjoner etter å ha tatt testen:

Hvor resultatet er plassert beskriver din nåværende situasjon. Detaljene er nedenfor:

Øvre-høyre hjørne: Du blir gaslightet. Du har sannsynligvis nettopp begynt å håndtere at du blir gaslightet. Du har begynt å føle at du ikke lenger er den du pleide å være. Du er mer engstelig og mindre selvsikker. Men heldigvis er du i stand til å beskytte deg selv. Etter å ha lært mer om gaslighting vil du finne en måte å komme deg vekk fra dilemmaet.
Øvre-venstre hjørne: Du er den sterkeste typen blant alle. Du er i et sunt forhold. Men, hvis du tilfeldigvis skulle møtt noen som prøver å gi deg gaslighte deg, vil du klare å beskytte deg selv. Å lese informasjonen nedenfor vil hjelpe deg å gjenkjenne atferdsmønstrene deres bedre.
Nedre-venstre hjørne: Du blir ikke gaslightet. Gratulerer! Men det er tider du ikke klarer å beskytte deg selv. Du er myk og empatisk. Dette gjør det naturlig for deg å opptre som en frelser i et intimt forhold. Personer med narsissistiske og personlighetsforstyrrelser er spesielt tiltrukket av deg. Du er tilbøyelig til å bli gaslightet og klarer ikke å rømme.
Nedre-høyre hjørne: Du blir gaslightet, og det kan ha vart en stund. Du stiller ofte spørsmål ved vurderingene dine, men du er ikke sikker på hvorfor. Og det ser ut til at du ikke klarer å beskytte deg mot å bli såret og komme deg unna situasjonen.

FAQs

Hva er “gaslighting”?

Svar: Gaslighting er en form for følelsesmessig overgrep som får deg til å stille spørsmål ved din tro og virkelighetsoppfatning. Over tid kan denne typen manipulasjon slite ned selvtilliten din, og gjøre deg avhengig av personen som gaslighter deg.

Er “gaslighting” vanligvis ikke med vilje?

Svar: Ja. Noen ganger er gaslighting ikke med vilje. Det kan reflektere folks ønske om å avlede ansvaret for en feil, eller forsøke å dekke over noe ubehagelig de gjør, som utroskap, narkotika osv.

Hvorfor “gaslighter” folk?

Svar: En av de vanligste grunnene til at folk gaslighter er for å få makt over andre. Dette behovet for dominans kan stamme fra narsissisme, antisosial personlighet eller andre problemer. Som de fleste tilfeller av overgrep handler gaslighting om kontroll.

Hvor farlig er gaslighting for mental helse?

Svar: Som et resultat har personer som opplever gaslighting en høy risiko for angst, depresjon og selvmordstanker.

Kan noen bli gaslightet over internett?

Svar: Svært sannsynlig. Gaslighting handler om forhold, så det kan eksistere i enhver form for sosial interaksjon. Cybergaslighting kan være like skadelig som et ekte forhold.

Hva slags folk er lettest utsatt for gaslighting?

Svar: Alle i veien til en narsissist. Ingen er immune, selv etter at du har opplevd det tidligere eller forsket på det. Hvem som helst kan bli et offer, men ingen fortjener å bli behandlet på denne måten.

Hvordan frigjør jeg meg selv fra en gasslighter?

Svar: Hvis du opplever gaslighting i et forhold, er det noen skritt du kan ta for å beskytte deg selv. Ting du kan gjøre inkluderer:

  1. Puste dypt og forlate konfliktscenen med maksimal fred.
  2. Før en dagbok, lagre tekstsamtaler eller ta vare på e-poster slik at du kan se tilbake på dem senere og minne deg selv på at du ikke bør tvile eller stille spørsmål ved deg selv.
  3. Sett grenser. Gjør det klart at du ikke vil la den andre personen være med på å bagatellisere eller benekte det du har å si.
  4. Snakk med en venn eller et familiemedlem om hva du går gjennom. Å ha en annen persons perspektiv kan bidra til å gjøre situasjonen klarere for deg.

Hvis ingen av de ovennevnte tingene hjelper, legger du personen og det usunne forholdet bak deg umiddelbart. Søk hjelp fra profesjonelle terapeuter.

Hvordan kan jeg forhindre at jeg blir gaslightet?

Svar: Teknisk sett kan du ikke unngå å bli gaslightet (igjen i fremtiden), men du kan endre måten du reagerer på det. Etter å ha lært alt ovenfor, kan du i utgangspunktet se om noen prøver å gaslighte deg. Så hver gang du gjenkjenner det, bør du komme deg vekk fra personen både mentalt og fysisk. IKKE PRØV Å ENDRE ELLER REDDE DEM. I den virkelige verden kan du ikke stoppe noen fra å gaslighte andre. Folk som er gaslightere vil sannsynligvis aldri ta ansvar for handlingene sine og innrømme problemene deres.

LivsstilGaslightingHelseKjærlighetMentale Helse-testerPersonlighetRelasjoner
Resultatene dine av Gaslighting Testen er:

Prøv på nytt