Kuiz Rumah Harry Potter

Rumah Hogwarts Yang Manakah Anda? Status & Cerapan dikemas kini pada 2024

Sejak Harry Potter mula-mula memakai topi penyisihan di Hogwarts, berjuta-juta peminat tertanya-tanya rumah manakah yang mereka akan ditempatkan. Kini giliran anda untuk mengetahui rumah manakah anda!

Kuiz ini akan menentukan rumah manakah secara statistik yang sepadan dan paling dekat dengan keperibadian anda. Walaupun anda mungkin sepadan dengan lebih daripada satu rumah, rumah terakhir akan menjadi yang paling sesuai dengan anda.

Terokai Keajaiban: Ciri-ciri Unik Kuiz Rumah Harry Potter Kami

Kuiz Rumah Harry Potter kami telah direka oleh kumpulan peminat pakar yang merupakan peminat tegar Harry Potter. Kami telah menggabungkan banyak idea inovatif ke dalam reka bentuk kuiz. Sebagai contoh, kami mengambil kira Status Darah, Patronus dan Subjek Utama anda. Daripada memberikan anda keputusan sewenang-wenangnya, kami memaparkan perkadaran setiap rumah Harry Potter dalam keputusan anda. Kami menawarkan pelbagai jenis soalan, bukannya hanya meminta anda memilih daripada empat jawapan. Kami berharap kuiz ini memberikan panduan yang bernas, membantu anda menemui kedua-dua kekuatan dan bidang yang berpotensi untuk pertumbuhan dalam personaliti anda.

Apakah Kuiz Rumah Harry Potter?

Dalam dunia Harry Potter, pelajar tahun pertama Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry dibahagikan kepada rumah pada malam kemasukan, dan destinasi khusus ditentukan oleh topi pengisihan. Rumah bukan sekadar koleksi pelajar yang mempunyai ciri-ciri biasa, mereka juga sangat mempengaruhi pembelajaran, kehidupan dan pertumbuhan peribadi anda. Oleh itu, upacara pengisihan amat penting kepada pelajar.

Mengapakah keputusan ujian saya menunjukkan lebih daripada satu rumah?

Walaupun topi pengisihan telah memberikan rumah kepada ribuan pelajar, prosesnya mencabar. Apabila berhadapan dengan ahli sihir seperti anda yang mempunyai potensi besar, keputusan ini boleh menjadi sangat sukar. Jika keputusan anda menunjukkan lebih daripada satu rumah, anda harus merujuk terutamanya kepada rumah dengan peratusan terbesar. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa anda mungkin mempunyai beberapa ciri yang lebih sesuai untuk rumah lain.

Adakah rumah-rumah itu benar-benar bertentangan antara satu sama lain?

Tidak. Perbezaan terbesar antara empat rumah itu ialah pengasas mempunyai kriteria pendaftaran yang berbeza. Hanya pengasas Slytherin tidak bersetuju dengan tiga yang lain sama ada untuk merekrut pelajar kelahiran Muggle. Gryffindor dan Slytherin telah lama bertelagah, tetapi itu tidak bermakna rumah-rumah tersebut bertentangan antara satu sama lain. Tanpa mengira destinasi mereka, ahli sihir muda akan berbangga dengan rumah yang mereka miliki dan memahami rumah-rumah lain.

Penjelasan terperinci setiap rumah dalam Harry Potter

Gryffindor

“Keberanian, kesatriaan, dan keazaman”

“We’ll teach all those with brave deeds to their name.” — Godric Gryffindor

Gryffindor diasaskan oleh Godric Gryffindor. Ia sepadan dengan elemen api di antara empat elemen. Haiwan simbolik adalah singa, dan warna perwakilan adalah merah dan emas. Albus Dumbledore, Minerva McGonagall, Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley, dan ahli sihir cemerlang yang lain semuanya menamatkan pengajian di sini. Apabila memilih pelajar, Gryffindor memberi perhatian sama ada mereka dicirikan oleh keberanian, persahabatan dan kesetiaan. Ini menjadikan kebanyakan ahli sihir dari Gryffindor tidak gentar dan berani, tetapi sesetengah pelajar akan sampai ke tahap cuai.

Semangat penentangan dalam diri anda jelas untuk dilihat. Anda berani mempersoalkan kuasa dan menentang penindasan, anda boleh menerima perkara baru dengan cepat, anda sanggup berkorban untuk kepercayaan anda sendiri, dan anda boleh terus berjuang apabila menghadapi kesukaran. Anda jujur dan berterus terang, mempunyai pemahaman yang jelas tentang perkara yang anda suka dan benci, mempunyai pemikiran yang baik, dan memang baik dan mesra. Anda melakukan yang terbaik untuk orang yang anda sayangi, walaupun itu menyakitkan anda. Anda mempunyai semangat kesatria dan akan menunjukkan bakat anda di Gryffindor.

Slytherin

“Bercita-cita tinggi, licik, dan pintar”

“We’ll teach just those whose ancestry’s purest.” — Salazar Slytherin

Slytherin diasaskan oleh Salazar Slytherin dan sepadan dengan unsur air di antara empat unsur. Haiwan simbolik adalah ular, dan warna perwakilan adalah hijau dan perak. Severus Snape, Horace Slughorn, Draco Malfoy, Tom Riddle dan ahli sihir cemerlang yang lain semuanya menamatkan pengajian di sini. Apabila memilih pelajar, darah tulen adalah salah satu faktor pemilihan Slytherin, tetapi ia bukan satu-satunya kriteria. Pelajar Slytherin kelahiran Muggle memang wujud, tetapi mereka agak jarang ditemui. Ahli sihir yang lulus dari Slytherin cenderung untuk menjadi pemimpin yang bercita-cita tinggi, tegas dan kuat. Selain ahli sihir yang hebat, kebanyakan ahli sihir gelap juga datang dari rumah ini.

Tanggapan pertama yang anda buat pada orang lain selalunya ialah kehadiran, kesopanan, keanggunan dan daya tarikan. Hati anda akan sentiasa membimbing jalan anda, dan anda yakin pada kepentingan kekuatan. Tiada apa yang boleh mengalih perhatian anda daripada mencapai matlamat anda kerana anda berfikir secara mendalam dan merancang dengan teliti sehingga anda berjaya. Di Slytherin, anda akan melangkah lebih dekat kepada matlamat anda dan lebih fokus untuk mencapainya.

Ravenclaw

“Kebijaksanaan, kepandaian, dan kecerdasan”

“We’ll teach those whose intelligence is surest.” — Rowena Ravenclaw

Ravenclaw diasaskan oleh Rowena Ravenclaw dan sepadan dengan elemen angin di antara empat elemen. Haiwan simbolik ialah helang, dan warna perwakilan adalah biru dan gangsa. Luna Lovegood, Cho Chang, Sybill Trelawney, Filius Flitwick dan ahli sihir cemerlang yang lain semuanya telah menamatkan pengajian di sini. Apabila memilih pelajar, Ravenclaw cenderung memilih mereka yang berbakat dan suka belajar terutamanya dari segi akademik. Oleh itu, Ravenclaw dicirikan oleh daya saing yang kuat. Di samping itu, Ravenclaw ialah tempat yang sesuai untuk pelajar "pelik" yang berdikari dan mempunyai perangai yang luar biasa.

Anda hampir sinonim dengan "berfikir" dan "logik." Anda pandai berfikir secara rasional, sanggup meneroka perkara yang tidak diketahui, penuh kerinduan untuk masa depan, dan melihat perkara di sekeliling anda dengan cara anda sendiri. Anda tidak akan melakukan apa yang orang lain mahu anda lakukan hanya untuk menyesuaikan diri. IQ bukanlah satu-satunya kriteria untuk menilai sama ada seseorang itu bijak. Faktor yang paling penting ialah cara anda menganalisis masalah, dan anda adalah jenis ahli sihir yang mempunyai kaedah yang berkuasa untuk mengatasi halangan. Sebagai seorang yang berpengetahuan, anda akan berkembang lebih dalam di Ravenclaw.

Hufflepuff

“Kesabaran, dedikasi, dan kesetiaan”

“We’ll teach the lot and treat them just the same.” — Helga Hufflepuff

Hufflepuff diasaskan oleh Helga Hufflepuff dan sepadan dengan unsur bumi di antara empat unsur tersebut. Haiwan simbolik ialah luak, dan warna yang mewakili adalah hitam dan kuning. Newt Scamander, Pomona Sprout, Cedric Diggory, Hannah Abbott dan ahli sihir cemerlang yang lain semuanya menamatkan pengajian di sini. Apabila memilih pelajar, Hufflepuff sangat bertolak ansur. Ia bukan sahaja memberi tumpuan kepada bakat ajaib pelajar tetapi juga pada kerja keras, dedikasi, dan kesetiaan mereka. Akibatnya, Hufflepuff jarang bersaing dengan rumah lain. Sikap lemah-lembut rumah itu dan dedikasi yang senyap tidak bermakna pelajar yang diambilnya kekurangan bakat. Malah, Hufflepuff telah melahirkan ramai ahli sihir yang hebat, dan ia juga merupakan rumah yang menghasilkan ahli sihir gelap yang paling sedikit.

Kebaikan dan kemesraan adalah kesan pertama yang anda bawa kepada orang lain. Selain itu, hati murni dan sikap mesra anda membantu anda berkawan dan mendapat reputasi. Anda tidak sanggup menjadi Mr. atau Ms. Nobody, anda mempunyai objektif yang jelas dan bercita-cita tinggi, dan anda benar-benar mencintai orang. Salah satu sifat terbaik anda ialah inisiatif anda untuk mengejar impian anda, tetapi anda tidak berminat untuk mengejar kemasyhuran dan kekayaan. Dalam Hufflepuff, anda akan mempunyai lebih banyak peluang untuk belajar dan menjadi orang yang anda inginkan.

Laporan Statistik Kuiz Rumah Harry Potter

Beberapa fakta menarik:

  • Sepanjang 2021-2022, lebih daripada 2,797,637 pengguna telah mengambil Kuiz Rumah Harry Potter ini.
  • Purata masa untuk menyelesaikan ujian ialah 3 minit, 58 saat.
  • Dalam kalangan pengguna Amerika Syarikat, rumah terkemuka di hampir separuh negeri ialah Slytherin. Rumah yang menerajui bilangan negeri yang paling sedikit ialah Gryffindor.
  • Lebih daripada 50% orang memilih “Darah tulen” pada permulaan kuiz ini.

Laporan statistik mengikut negara

Dalam 60 hari yang lalu, kebanyakan pengambil kuiz adalah dari negara dan wilayah berikut:

NegaraLawatanGryffindorHufflepuffRavenclawSlytherin
🇺🇸 A.S.51235716%22%24%38%
🇬🇧 U.K.5048728%18%22%32%
🇨🇦 Kanada1629518%24%16%42%
🇦🇺 Australia1082215%25%28%32%
🇮🇩 Indonesia498820%15%30%35%
🇲🇾 Malaysia357719%14%32%35%
🇮🇳 India354827%16%26%31%
🇳🇿 New Zealand268715%23%29%33%
🇿🇦 Afrika Selatan286933%16%26%25%
🇵🇭 Filipina175434%17%24%25%
🇹🇭 Thailand268824%15%36%25%
🇯🇵 Jepun199515%25%27%33%
🇩🇪 Jerman198515%20%30%35%
🇸🇬 Singapura182228%32%20%20%
🇸🇦 Arab Saudi126614%35%30%21%
🇦🇪 UAE96215%20%30%35%
Sumber data: Google Analytics (hanya mengira Kuiz Isih Rumah Harry Potter versi Inggeris)

Laporan statistik mengikut Negeri-negeri Amerika Syarikat

  • Slytherin
  • Gryffindor
  • Ravenclaw
  • Hufflepuff

Upacara Pengisihan | Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Kuiz Harry PotterBukuHarry PotterFilem30 teratas
Rumah Hogwarts anda ialah:

Lagi